ŚWIATOWY DZIEŃ WARZYW I OWOCÓW – 16.10.20
Uczniowie z 3A wielokrotnie rozmawiali o znaczeniu warzyw i owoców dla zdrowia człowieka. Wcześniej zastanawiali się, w jaki sposób powstają warzywa i owoce. Poznawali warunki prawidłowego rozwoju oraz wpływ ich spożywania na zdrowe życie. Wiedzieli czym jest gospodarstwo ekologiczne, a także dlaczego warto zaopatrywać się w produkty pochodzące z takiego miejsca. Pracowali już nad wieloma zagadnieniami. Tym razem skupili się na zaletach spożywania warzyw i owoców. Z pomysłów powstało ciekawe drzewo decyzyjne. Zazwyczaj cykl takich zajęć kończyliśmy samodzielnym wykonaniem czegoś zdrowego i smacznego z naturalnych produktów. W obecnym czasie ze względu na pandemię inaczej podeszliśmy do zagadnienia. Dzieci odnosząc się do aktualnej sytuacji, wykonały własne propozycje sztuki użytkowej - wzory warzyw i owoców na materiał do wykonania maseczek.
Jak zazwyczaj podczas pracy uczniowie byli zaangażowani, twórczy i radośni.
Anna Smeja