wspaniała inicjatywa podczas lekcji religii "zrób kanapkę na dokładkę" klasy 6b Kanapka to jedna z najbardziej popularnych przekąsek. Po kanapki sięgamy na śniadanie, zabieramy je do pracy czy do szkoły. Warto więc zadbać, aby kanapka była zdrowa. Zdrową kanapkę warto przygotować zgodnie z piramidą zdrowego żywienia - ogólnej idei, jak komponować swój jadłospis, aby postępować z korzyścią dla zdrowia. Przy komponowaniu kanapki pamiętamy, aby znalazło się w niej wartościowe źródło białka. Jest to ważny element dla sprawnie działającego organizmu i powinien pojawiać się w każdym głównym posiłku. Nie ograniczajmy się z ilością warzyw. Do kanapki można stworzyć osobno pyszną sałatkę - zabierz kilka rzodkiewek, pomidorków koktajlowych lub pokrój sobie paprykę w słupki. Taka kolorowa i chrupiąca przekąska z pewnością poprawi nastrój i doda energii na dłużej. Z czego powinna się składać zdrowa kanapka dowiedzieli się uczniowie klasy 6 b i wypróbowali pomysły na zdrowe kanapki w trakcie zajęć wykorzystując: warzywa, tłuszcze, produkty mleczne, produkty pełnoziarniste, produkty białkowe. Kanapki została przekazana do Jadłodzielni św. Mikołaja. Dziękujemy rodzicom i dzieciom za ofiarność. Lubimy pomagać!